Formular A1, detasare în Franta, transport

43 Comentarii

Prestari servicii intra-UE, salariati detasati, formular A1

Formularul A1 este un document tipizat la nivel UE utilizat in domeniul detasarilor de salariati dintr-un stat membru UE in altul.

Scopul sau este de a dovedi ca salariatul detasat este inregistrat in tara sa de origine in privinta asigurarilor sociale.

Concret orice firma din România care trimite angajati in Franta sau în oricare alt stat membru UE trebuie in prealabil sa solicite formularul A1.

Diferenta intre detasare si delegare a unui salariat

Spre deosebire de legislatia muncii din România, la nivel UE nu se face distinctia intre detasarea si delegarea unui salariat.

Din moment ce o firma dintr-un stat membru UE, de ex.  Romania, trimite un salariat pentru a executa o lucrare in alt stat membru UE, de ex. Franta, se considera detasare.

Notiunea de detasare la nivel UE este deci  diferita de cea prevazuta in legislatia din România.

Cum se obtine formularul A1

Fiecare tara membra UE a desemnat o autoritate care elibereaza formularele A1.

In România autoritatea competenta pentru eliberarea formularului A1 este CNPP – Casa Nationala de Pensii.

Formularul A1 si firmele de transport international

Reglementarile europeene nu au exlus din mecanismul detasarii soferii firmelor de transport.

Concret deci si firmele de transport din România care trimit soferi pe rutele UE trebuie sa solicite formularele A1 pentru soferii lor.

In practica, mecanismul formularului A1 nu este foarte adaptat domeniului transportului international. Din acest motiv marea majoritate a firmelor de transport international, inclusiv cele din România, nu au solicitat formularele A1 pentru soferii lor.

Deasemenea, in caz de control, pe teritoriul Frantei cel putin, soferii nu erau solicitati pentru a prezenta formularul si firmele nu erau sanctionate. Insa de la 1 aprilie 2017 s-a introdus o sanctiune specifica, o amenda, penalitate, aplicabila in cazul neprezentarii formularului A1 sau cel putin a cererii sale. A se vedea mai jos.

Formularul A1 si Legea Macron

Asa cum reiese din cele mentionate mai sus, nu legea Macron a instaurat obligatia  firmelor de transport  de a solicita formularul A1 pentru soferi.

Dovada de depunere a cererii de eliberare a formularului A1

Se poatea intampla ca CNPP sa nu elibereze formularul A1 în timp util, adica inaintea ca salariatul detasat, soferul in cazul firmelor de transport, sa fie efectiv detasat.

Este util atunci cand acest lucru se intampla sa se poata justifica de demersul intreprins pe langa CNPP de a solicita formularul A1 prin prezentarea cererii de formular A1 vizata de CNPP.

Salariatul sau soferul trebuie sa fie in masura sa prezinte acest document in caz de control.

Sanctiuni in caz de ne prezentare a formularului A1 în Franta

In caz de control al unui salariat detasat, de ex. sofer al unei firme de transport din România, care nu poate prezenta formularul A1 sau cel putin cererea vizata de catre CNPP, penalitatea aplicabila poate fi (la data redactarii prezentului articol) de 3269 €.

1 Comentariu la Formular A1, detasare în Franta, transport

Adaugati un comentariu »
  1. Crăciun's Gravatar Crăciun
    01/11/2018 at 10:14 | Permalink

    Buna ziua! Am o firma de transport care lucrează doar in UE, in principiu din Italia spre toată Europa. Firma este pe numele meu ,iar șofer angajat este tatăl meu. Ne încadram pentru legea Macron? Multumesc

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.

  • Si vous avez reçu récemment une décision préfectorale, refus de titre de séjour, oqtf, etc, et que vous souhaitez e… https://t.co/tbefGrfQ2A