Accident auto Franta – daune

Adaugati un comentariu

Accidentele de circulație

Cabinetul de avocatura Cujas se ocupa cu dreptul victimelor si cu despăgubirea in caz de accident de circulație. In Franța, acest domeniu este reglementat de legea nr.85-677 din 5 iulie 1985.

Termenul de accident de circulație sau accident rutier cuprinde toate cazurile in care a fost implicat un vehicul terestru cu motor, indiferent de drum, singura excepție fiind reprezentata de trenuri si tramvaie. De exemplu, un vehicul terestru cu motor poate fi o mașină, o motocicletă, un camion sau un autobuz.

Legea este foarte protectivă cu victimele accidentelor de circulație, accelerând despăgubirea acestora. Într-un accident rutier, o persoana poate avea 2 calități: conducător al vehiculului (I) sau victimă non-conducătoare (II), așa cum sunt pasagerii vehiculului, pietonii sau cicliștii.

  1. Calitatea de conducător al vehiculului

Șoferul care nu a avut nicio vină in producerea accidentului va fi despăgubit de către asiguratorul vehicolului condus de șoferul vinovat. La fel si despăgubirea eventualelor victime non-conducătoare (pietoni, pasageri, cicliști etc.).

In cazul unui șofer vinovat, dar care nu avea asigurare pentru mașină, un fond de garanție se va ocupa de despăgubirea victimei in anumite conditii.

2. Calitatea de victimă non-conducătoare

Victimele care nu se aflau la volanul mașinii sunt protejate in mod special de către legea franceza din 1985. Dacă sunteți pieton, biciclist sau pasager victimă a accidentului, veți fi despăgubit integral pentru prejudiciul cauzat de accident.

Există o excepție dacă ați cauzat prejudiciul în mod intenționat. Toți pasagerii, pietonii, cicliștii etc. au dreptul la despăgubire, mai puțin in cazul in care au comis o abatere intențională de o gravitate excepțională, expunându-se fără un motiv întemeiat la un pericol de care ar fi trebuit să fie conștienți.

De exemplu, traversarea unei autostrăzi de către un pieton care a trecut de barierele de securitate ar fi o excepție de la despăgubirea integrală. Un alt exemplu ar fi aruncarea cu intenție de sinucidere în fața unei mașini care circulă cu viteză.

Foarte puține situații intră, deci, in aceasta categorie de excepție, majoritatea pasagerilor, pietonilor sau cicliștilor care au suferit o vătămare corporală fiind despăgubiți chiar daca au contribuit la producerea accidentului.

In concluzie, puteți fi despăgubit dacă ați suferit de pe urma accidentului, chiar daca sunteți parțial responsabil de producerea acestuia.

Ce fel de despăgubiri se pot cere de către victimă in cazul in care a fost de vătămată corporal?

Victima unui accident rutier poate cere doua categorii de daune: daune patrimoniale si daune extra patrimoniale.

In cazul daunelor patrimoniale, puteți solicita despăgubiri pentru:

  • Cheltuielile de spitalizare si de sănătate in general; diverse alte costuri eventuale
  • Pierderea câștigurilor profesionale actuale sau viitoare
  • Prejudiciul școlar, universitar sau de formare profesională
  • Incidența profesională

In cazul daunelor extra patrimoniale, puteți solicita despăgubiri pentru:

  • Daună cauzată de durere și suferință (numită pretium doloris)
  • Daune cauzate de lovituri si alte răni; invaliditate permanentă sau temporară, totală sau parțială
  • Daune estetice (cicatrici, deformarea părților corpului)
  • Daună sexuală (incapacitatea de a efectua actul sexual sau de a procrea)
  • Daună de agrement (imposibilitatea de a participa la activități culturale, sportive și de timp liber etc.)

Cine poate fi despăgubit in caz de deces al victimei si pentru ce daune?

Familia restrânsă este cea despăgubită de obicei. In acest sens, pot fi despăgubiți:

  • Tatăl/mama in caz de deces al copilului
  • Copilul in caz de deces al unui părinte
  • soțul/soția sau concubinul/concubina in caz de deces al partenerului
  • fratele/sora in caz de deces al unui frate/a unei surori
  • bunicii in caz de deces al nepotului
  • nepoții in caz de deces al bunicului

Alte rude sau apropiați mai pot fi despăgubiți in cazul in care se vedeau des cu victima/pot dovedi ca aveau o relație apropiată/pot dovedi că au suferit o pierdere în urma acestui deces.

Familia sau apropiații pot solicita despăgubiri pentru următoarele daune:

  • Daună morală (durerea cauzată de absența persoanei decedate)
  • Pierderea economică (problemele financiare cauzate de absența victimei, de exemplu plata pensiei alimentare)

Ce sume se pot obține din despăgubiri?

Suma totală a despăgubirii depinde de tipurile de daune suferite si se calculează după barem, adăugând intre ele sumele pentru fiecare tip de daună. Baremele cuprind sumele maxime si sumele minime pentru fiecare categorie, dar suma finală va rămâne la aprecierea judecătorului in caz de proces sau va fii rezultatul unei negocieri intre victima si asiguratorul advers.

In cazul unui accident de circulație, se aplică principiul reparației integrale a prejudiciului. Prin urmare, toate daunele suferite de pe urma accidentului vor trebui despăgubite astfel încât victima sa nu iasă nici in pierdere, nici in profit.

Care este procedura de despăgubire?

Dacă sunteți victima non-conducătoare (pasager, pieton, biciclist etc.) a unui accident rutier, aveți dreptul la despăgubiri. Dacă sunteți conducătorul unui autoturism implicat în accident, despăgubirea dvs. va depinde de nivelul dumneavoastră de responsabilitate în accident și de garanțiile încheiate în contractul dumneavoastră de asigurare. În ambele cazuri, trebuie să luați măsuri pentru a obține despăgubiri.

Pentru a obține repararea daunelor corporale, este foarte des indispensabilă organizarea unei expertize medicale. Scopul acestei expertize este constatarea de către un medic a fiecărei daune fizice suferită de victimă. Mai departe, judecătorul sau partile in cazul unei indemnizari amiabile vor proceda la evaluarea sumelor aferente prejudiciilor stabilite in expertiză.

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.