Despagubiri accidente rutiere Franta

3 Comentarii

Cabinetul nostru intervine in cadrul procedurilor de despagubire a victimelor in urma unui accident rutier produs pe teritoriul statului francez, chiar daca este vorba de un vehicol inmatriculat si/sau asigurat in România, soldat cu vatamarea corporala a unei persoane sau cu daune materiale.

In Franta, despagubirea victimelor accidentelor de circulatie este reglementata de catre legea din 5 iulie 1985, numita « legea Badinter », care determina care sunt victimele care au dreptul la despagubire si impune asiguratorilor vehicolelor implicate in accident anumite obligatii destinate sa accelereze procedurile de despagubire.

Victimele care au dreptul la despagubire:

• Soferii:
Soferii pot fi despagubiti in urma unui accident rutier în Franta cu exceptia cazului in care au comis o fapta ce poate limita sau exclude despagubirea daunelor pe care le-au suferit.

Celelalte victime:

• Victimele directe:
Pasagerii, pietonii, biciclistii sunt despagubiti în Franta fara ca sa li se poata imputa propria lor vina, cu exceptia cazurilor in care aceasta vina este considerata inexcuzabila si cauza exclusiva a accidentului (ipoteza foarte rara).

De asemenea, trebuie stiut ca in FRANTA aveti dreptul la despagubiri :

– daca ati fost lovit de un vehicol atunci cand erati pe strada in calitate de pieton, aveti dreptul la despagubiri chair daca in momentul accidentului nu traversati pe trecere pieton sau daca ati traversat pe rosu.

– daca erati transportat in calitate de pasager chiar de catre vehicolul vinovat

Victimele indirecte:
In cazul decesului unei persoane intr-un accident rutier în Franta, familia acestuia este indreptatita sa primeasca despagubiri.
Este vorba de persoanele apropiate de victimele directe. Este in general cazul daunelor morale suferite de catre parinti, sot, sotie, copii, frati, surori si bunici ai persoanelor decedate in urma accidentului rutier.

Organele care sunt tinute sa despagubeasca:

* Societatile de asigurare
Daca sunteti victima unui accident rutier în Franta si ati suferit daune materiale sau vatamari corporale, aveti dreptul la despagubiri pe baza politei RCA a soferului vinovat.

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terţii prejudiciaţi primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în urma unui accident auto care a fost produs din vina conducătorului unui vehicol asigurat.
Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situaţia materială a celui care a produs paguba.
Poliţa RCA despăgubeşte:
• vătămările corporale sau decesul celui accidentat
• orice tip de pagube materiale
• pagubele rezultate din lipsa de folosinţă a vehiculului avariat
• cheltuielile de judecată plătite de către cel nevinovat (numai în cazul unui proces).
Asiguratorul vehicolului responsabil al accidentului este insarcinat cu despagubirea, sau, in lipsa, asiguratorul vehicolului in care victima se gasea in calitate de pasager.
Ceea ce conteaza este ca vehicolul implicat sa fie asigurat, si nu neaparat pe numele soferului care se gasea la volan in momentul accidentului

In consecinta : victima unui accident rutier în Franta are dreptul la despagubiri, chiar daca :

– soferul vinovat era sub influenta alcoolui in momentul accidentului sau nu avea carnet de conducere

– soferul vinovat nu este proprietarul vehicolului pe care il conducea sau nu figureaza pe polita de asigurare ca fiind autorizat sa conduca vehicolul respectiv

* Fondul de Garantie a Asigurarilor Obligatorii de Despagubire (FGAO)
Acest fond a fost creat pentru a garanta despagubirea victimelor daca autorul accidentului rutier nu este identificat (a parasit locul accidentului) sau daca nu este asigurat.
Solicitarea daunelor in fata acestui Fond este posibila in anumite conditii,cele referitoare la identitatea victimelor fiind indeplinite de cand România a intrat in Comunitatea Europeana

Daunele care pot fi despagubite si indemnizarea:

– Daunele materiale:
Este vorba despre pagube materiale relative la vehicolul accidentat (reparatii), daune vestimentaire sau obiecte distruse sau pierdute in accidentul rutier.

– Daune corporale :
In legislatia franceza se opereaza o distinctie intre pagubele patrimoniale si cele non-patrimoniale.
In cadrul pagubelor patrimoniale, intra tot ce are legatura cu cheltuielile medicale, cu pierderile financiare, de exemplu pe plan professional.
In categoria pagubelor non-patrimoniale intra suferinta fizica si psihica, pierderea calitatii de viata, imposibilitatea de a practica anumite activitati, dauna estetica, infirmitatile fizice… .
Toate aceste daune nu pot fi determinate si despagubite decat la data de consolidare a vatamarilor, care intervine in medie in caz de accident grav la 3 ani dupa producerea accidentului rutier.
Consolidarea este o notiune medicala, care intervine in momentul in care starea victimei nu mai necesita tratament, si in care este posibil sa se aprecieze existenta eventuala a unei infirmitati permanente fizice sau psihice.

Procedurile de despagubire

Despagubirea în Franta se poate face amiabil sau judiciar in fata unui tribunal civil sau penal.
Trebuie sa stiti:
• ca aveti dreptul sa obtineti, prin simpla cerere la asiguratorul vehicolului responsabil sau implicat, copie dupa procesul verbal de ancheta de politie sau de jandarmerie.
• ca puteti sa fiti asistat de un avocat si in cas de examen médical, de catre un medic ales de catre victima

Oferta de despagubire a daunelor

Oferta de despagubire trebuie sa intervina din partea asiguratorului vehicolului responsabil sau implicat in accident in termenul de 5 luni de la consolidarea starii victimei.
Este important sa se stie ca oferta de despagubire este intotdeauna inferioara celei la care victimele pot pretinde daca este negociata amiabil de catre un avocat sau solicitata in cadrul unui proces.
De maniera generala, asiguratorii profita de starea de suferinta, de slabiciune a victimei sau a familiei sale, cat si de ignoranta drepturilor oferite in Franta, pentru a diminua considerabil sumele propuse ca despagubire.
Aceste practici sunt tolerate si de aceea este extrem de important sa fiti reprezentat si acompaniat in fata organelor de asigurare si de justitie de catre un avocat specializat in acest domeniu, pentru ca in urma unui eveniment traumatizant ca accidentul de circulatie, sa nu asumati si dificultatile tehnice inerente practicilor de despagubire.

3 Comentarii la Despagubiri accidente rutiere Franta

Adaugati un comentariu »
 1. Călin Păscan's Gravatar Călin Păscan
  07/05/2012 at 15:11 | Permalink

  Buna ziua. Am fost implicat într-un accident în Franţa, fiind lovit din spate, deci vina aparţine celui care m-a lovit, am completat un formular de constatare amiabilă iar odată ajuns în România am contactat reprezentantul asiguratorului francez din România pentru a întocmi un dosar de daună. Problema este că de mai bine de o lună cei din România susţin că nu au primit un răspuns din partea francezilor cum că asigurarea celui care m-a lovit este valabilă şi nu au primit mandat să înceapă demersurile care se impun pentru despăgubire, în special pentru a putea trimite un agent de daune să evalueze pagubele maşinii. Eu nu pot repara maşina nici măcar pe banii mei pentru că nu cred că ar mai recunoaşte cineva pagubele dacă acestea nu au fost inventariate de cineva calificat pentru asta şi ar însemna să nu mai primesc nici o despăgubire. Am trimis o copie după contatarea amiabilă şi celor din Franţa acum două săptămâni dar nu am primit nici din partea lor vreun răspuns. Vă rog să-mi spuneţi care este termenul în care societatea de asigurări franceză trebuie să dea un răspuns în legătură cu începerea demersurilor pentru despăgubire, mă interesează în special ca cineva mandatat de ei să evalueze pagubele şi să stabilească valoarea acestora, pentru ca eu să pot repara maşina şi ulterior să cer decontarea contravalorii reparaţiei. Menţionez că maşina este proprietatea unei firme, fiind singura maşină, activitatea firmei este puternic prejudiciată din această cauză.
  Vă mulţumesc pentru un eventual răspuns.

 2. Alexandru's Gravatar Alexandru
  25/10/2017 at 10:19 | Permalink

  Buna.sunt Alexandru si barbatul nepoatei mele a murit in accident de masina in franta.pe data de 2-oct-2017.si mi-a cerut ajutor. (Sa caut un avocat pt.ca ei nu se descurca) ne puteti ajuta?.

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.

 • Si vous avez reçu récemment une décision préfectorale, refus de titre de séjour, oqtf, etc, et que vous souhaitez e… https://t.co/tbefGrfQ2A