Prestari servicii Detasarea de salariati in Franta

16 Comentarii

Cabinetul nostru de avocatura consiliaza in mod constant firmele din România care presteaza servicii in Franta prin detasare de salariati. Deasemenea asistam firmele din Romania in cazul dificultatilor pe care le pot intampina in Franta in relatiile cu autoritatile de control (Inspectia muncii, etc)

Detasarea de salariati in Franta se supune regulilor europeene specifice si deasemena reglementarilor interne franceze. Mecanism simplu in aparenta, detasarea de salariati in Franta necesita o buna cunostiinta a reglementarilor aplicabile si a practicilor indeosebi privind controalele care pot avea loc din partea Inspectiei muncii.

Pe plan intern francez noi dispozitii legislative au fost adoptate in iulie 2014 impunand noi obligatii atat prestatarilor de servicii care detaseaza angajati in Franta cat si cocontractantilor francezi. Noi sanctiuni sunt deasemenea prevazute in caz de nerespectare a reglementarilor.

Principalele dispozitii care au fost introduse in domeniul detasari de salariati in Franta sunt:

1. In sarcina firmei care detaseaza : obligatia de a desemna un reprezentant al firmei pe teritoriul Frantei care va fi interlocutorul cu autoritatile franceze (inspectia muncii, serviciile fiscale, organismele de securitate sociala, politie, etc) pe toata durata prestatiei

Sanctionarea firmei care detaseaza in caz de nerespectare a obligatiei de a proceda la declaratia prealabila de detasare si/sau a obligatiei de desemnare a unui reprezentant : amenda administrativa pana la 2000 € pentru fiecare salariat detasat (4000 € in caz de reiteratie) in limita a 10.000 €

2. Cocontractantul francez (donneur d’ordre sau maître d’ouvrage) va avea obligatia sa verifice ca prestatarul care detaseaza a procedat la declaratia prealabila de detasare si deasemenea ca acesta a desemnat un reprezentant. Exceptie : nu se aplica particularilor care contracteaza in scopuri personale

Sanctionarea cocontractantului francez in caz de nerespectare a acestor obligatii : daca contractantul sau nu si-a respectat obligatiile de declaratie de detasare si/sau de desemnare a unui reprezentant si in cazul in care nici el, contractant francez, nu a procedat la verificarile necesare, este pasibil de aceleasi amenzi ca prestatarul european (firma care detaseaza).

3. In cazul in care cocontractantul francez este informat de un agent de control (inspectorul muncii, etc) de faptul ca salariatii cocontractantului sau (firma care detaseaza) sunt cazati in conditii incompatibile cu demnitatea umana, are obligatia de a solicita prin scris imediat cocontractantului sau de a remedia situatia. Exceptie : nu se aplica particularilor.

In cazul in care prestatarul (firma care detaseaza) nu remediaza problema, cocontractantul francez este tinut sa asigure cazarea colectiva a salariatilor respectand normele

4. In cazul in care cocontractantul francez este informat de un agent de control (inspectorul muncii, etc) de faptul ca s-au comis infractiuni privind :

– Libertatile individuale si colective in relatia de munca
– Discriminari si egalitatea profesionala între femei si barbati
– Protectia maternitatii, concediile de maternitate si de paternitate, concediile pentru evenimente familale
– Conditiile de punere la dispozitie si garantiile datorate salariatilor de catre firmele de munca temporara
– Dreptul de greva
– Durata muncii, odihna compensatorie, zile nelucratoare, concediile anuale platite, durata muncii si munca de noapte a tinerilor lucratori
– Conditiile de cotizare la casele de concedii si intemperii
– Salariul minim si plata salariului inclusiv majorarile pentru orele suplimentare
– Regulile relative la sanatate si securitatea in cadrul muncii, varsta de admisie la munca, munca minorilor

Atunci el are obligatia sa solicite imediat prin scris firmei respective (firma care detaseaza) sa se puna in conformitate.

Firma care detaseaza trebuie sa confirme in scris cocontractantului francez ca situatia s-a regularizat. Acesta din urma transmite agentului de control copie a raspunsului.

In cazul in care intr-un termen fixat prin decret cocontractantul francez nu primeste raspuns trebuie sa informeze imediat agentul de control.

Cocontractanul francez poate fi sanctionat in cazul in care nu respecta obligatia de a solicita firmei care detaseaza regulizarea situatiei. (sanctiunile vor fi prevazute prin decret)

5. Sindicatele vor putea sa exerseze in justitie toate actiunile rezultand din aplicarea acestor noi dispozitii legale, în favoarea salariatului detasat fara a avea obligatia de a prezenta un mandat din partea acestuia.

Sindicatul va trebui doar sa avertizeze (in conditii care vor fi fixate ulterior pe cale reglementara) salariatul respectiv de intentia sa de a actiona in justitie. Daca acesta din urma nu se opune in termen de 15 zile sindicatul poate actiona in justitie. Salariatul detasat poate intervenii oricand in instanta pentru a stopa actiunea intreprinsa de catre sindicat

6. Noi sanctiuni : in caz de munca disimulata (travail dissimulé) comisa in banda organizata pedeapsa de 10 ani de inchisoare si 100.000 € amenda

Idem in caz de delict de marchandage comis in banda organizata sau de delict de prêt illicite de main d’œuvre comis in banda organizata.

Dispozitiile interne franceze privind prestarile de servicii intracomunitare efectuate in Franta de catre firmele din alt stat membru UE precum si reglementarea europeana au ca scop, printre altele, evitarea abuzurilor.

De ex. o firma nou infiintata in România in scopul exclusiv de a lucra in Franta, de a efectua de ex. lucrari de constructii in Franta, nu poate invoca dreptul la libera prestare a serviciilor.

Administratia franceza va considera ca salariatii români detasati in Franta in aceste conditii nu pot fi considerati ca detasati in mod regulamentar ceea ce implica sanctiuni in sarcina firmei din România care a procedat la detasare si chiar si in sarcina beneficiarului persoana juridica din Franta. Firma din România risca deasemenea de ex. in caz de control pe un santier din Franta unde a detasat salariati in aceste conditii sa faca obiectul unor cereri de plata retroactive a cotizatiior sociale si a impozitelor calculate din momentul in care a inceput sa lucreze in Franta.

16 Comentarii la Prestari servicii Detasarea de salariati in Franta

Adaugati un comentariu »
 1. 19/10/2014 at 20:37 | Permalink

  Buna ziua sunt din romania si lucrez in franta si as vrea sa deschid o firma de constructi aici si daca as avea de munca pentru firma as vrea niste detali la 00337585340..
  Va multumesc!!

 2. Dimitri's Gravatar Dimitri
  29/01/2015 at 16:50 | Permalink

  Buna ziua,sint din Romania si proaspat am deschis firma in tara,spune-ti va rog daca se poate detasa salariati inainte de 4 luni de la deschiderea firmei,ori daca putem obtine formularul A1

 3. Mihai ilie's Gravatar Mihai ilie
  04/02/2015 at 10:23 | Permalink

  Buna ziua. Daca am documentul A1 cu un numar de 10 persoane si acesta l am obtinut pe baza unui contract cu o firma frantuzeasca, sunt in regula in caz de control daca tot cu aceste persoane lucrez si cu o alta firma frantuzeasca. Adica pe scurt intrebarea este daca am A1 ptr 10 persone pot lucra cu orice firma frantuzeasca..?!
  Va multumesc.

 4. Adina's Gravatar Adina
  28/05/2015 at 11:26 | Permalink

  Buna ziua,
  Am acceptat un post de medic in Franta începând cu 03.11.2014.
  Pana la aceasta data am lucrat in Romania ca medic pediatru la un spital.
  Mentionez ca am cerut concediu fara plata de la spitalul din Romania pentru ca sa merg sa lucrez in Franta.
  Dar in martie 2015 , din motive personale am venit pana in Romania si cu aceasta ocazie mi-am depus demisia la spitalul din tara. Am renuntat astfel definitiv la postul de medic pediatru din Romania pentru a-mi continua munca in Franta ( asta in conditiile in care m-am adaptat la sistemul francez si imi este mai bine aici decat in Romania unde nu aveam de nici unele!)
  Întrebarea este : Platesc impozit pentru cele 2 luni din anul 2014 lucrate in Franta? Daca da cum trebuie sa procedez si unde se plateste?
  Multumesc

 5. Dana N's Gravatar Dana N
  12/07/2016 at 11:28 | Permalink

  Pentru o firma de transport din Romania care are contract cu o casa de expeditii din Belgia este necesar si formular A1 si atestat conform legii Macron pentru transporturi ocazionale in Franta sau doar atestatul este suficient?
  Multumesc!

 6. Constantin's Gravatar Constantin
  02/04/2017 at 10:22 | Permalink

  Buna ziua, am o firma de transport inregistrata in Romania la care sunt administrator si sofer ne asalariat, m-a afecteaza Legea Macron?
  In caz ca da, ce formular trebuie completat?
  Multumesc

 7. Nicu's Gravatar Nicu
  18/04/2017 at 19:23 | Permalink

  Sunt administrator si unic asociat la o firma de transport din Romania. Nu sunt salariat am inteles de la intrebarea anterioara ca nu intru sub incidenta legii Macron, dar formularul A1 este necesar daca efectuez curse numai pe teritoriul francez (sau tranzit)?
  Daca este nevoie cum il pot elibera daca nu sunt angajat? La un eventual control trebuie sa am actele firmei sa pot dovedi ca sunt administratorul acelei firme si fara formularul a1 sunt in regula?
  Va multumesc.

 8. remus's Gravatar remus
  05/05/2017 at 06:04 | Permalink

  buna ziua am o intrebare pot cu firma romaneasca sa muncesc 3 luni cu 2 muncitori in franta ce trebuie facut voi merge sa semnez un contract .va multumesc anticipat

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.

 • Si vous avez reçu récemment une décision préfectorale, refus de titre de séjour, oqtf, etc, et que vous souhaitez e… https://t.co/tbefGrfQ2A