Divortul in Franta

48 Comentarii

Sunteti cetateni romani sau moldoveni, cu sau fara resedinta in FRANTA si doriti sa divortati:
Tribunalele franceze sunt competente pentru a pronunta divortul in doua situatii:

– sau ambii soti au resedinta in FRANTA.

– sau unul din soti are resedinta in FRANTA unde locuieste cu copii. Deci chiar daca unul din soti a parasit teritoriul francez, se poate cere pronuntarea divortului in FRANTA daca resedinta copiilor este cu celalalt dintre soti in FRANTA.

Prezentarea in fata judecatorului afacerilor familiale si asistenta de catre un avocat sunt obligatorii.

In FRANTA exista 4 tipuri de divort : o procedura amiabila si 3 proceduri conflictuale.

° Procedura amiabila : divortul prin consimtamant reciproc : procedura este accelerata, sotii prezentandu-se o singura data in fata judecatorului afacerilor familiale, audienta nefiind publica.

Acest tip de divort necesita imperativ un acord global al sotilor asupra principiului si efectelor divortului din punct de vedere personal (nume, pensie), familial (resedinta copiilor, pensia pentru copii, drepturile de vizita) si patrimonial.

O conventie redactata de catre avocat este prezentata pentru omologare judecatorului afacerilor familiale al Tribunalului competent teritorial.

Divortul prin consimtamant reciproc este cel mai rapid si cel mai putin costisitor intre toate tipurile de divort :

– procedura, care comporta o singura faza, dureaza aproximativ 3- 4 luni
– legea prevede posibilitatea ca ambii soti sa faca apel la un singur avocat, ceea ce limiteaza costurile

° 3 proceduri conflictuale :

1) Divortul prin acceptarea principiului rupturii casatoriei este posibil cand sotii sunt de acord asupra principiului divortului dar nu asupra efectelor divortului din punct de vedere personal (nume, pensie), familial (resedinta copiilor, pensia pentru copii, drepturile de vizita) si patrimonial, care vor fi fixate de catre judecatorul afacerilor familiale.

2) Divortul pentru alterarea definitiva a casatoriei : este posibil cand sotii traiesc separat de cel putin doi ani la data intampinarii

3) Divortul din vina corespunde unei situatii de criza foarte profunda intre soti, ceea ce implica un conflict deschis si dificil ce antreneaza o procedura de divort lunga, complicata si costisitoare.

Aceste 3 tipuri de divort au loc in doua faze : o audienta de conciliere si o faza de judecata introdusa prin intampinare

Cabinetul nostru, specializat in toate aceste tipuri de divort, va consiliaza in functie de particularitatea fiecarei situatii pentru a obtine pronuntarea divortului de maniera cea mai adaptata si rapida posibil.

10 Comentarii la Divortul in Franta

Adaugati un comentariu »
 1. 15/02/2017 at 16:59 | Permalink

  Buna seara, am o nelamurire si va rog sa-mi explicati. Fratele meu este cetatean roman cu carte de sejur, drept de munca in Franta, domiciliul in Franta si a divortat de sotia lui , cetatean francez. Divortul a avut loc in Franta , exista o hotarare judecatoreasca , acum va rog sa-mi spuneti daca fratele meu trebuie sa transcrie divortul si in Romania, sau se rezolva automat fara sa mai anunte el , sau trebuie sa primeasca o hotarare judecatoreasca si din Romania. Va multumesc

 2. Mihaila Titi eugen's Gravatar Mihaila Titi eugen
  30/05/2017 at 16:48 | Permalink

  Buna ziua am o nelămurire eu si sotia vrem sa divorțăm eu vreau in România ca acolo ne-am căsătorit ea vrea pe teritoriul Franței.
  Daca divorțăm aici in franta Partajul putem sal facem tot in franta ?avem o casa in România si bunuri etc

  Va mulțumesc

 3. Simina's Gravatar Simina
  06/10/2017 at 19:28 | Permalink

  Buna ziua,sunt cetatean roman,casatorita cu cetatean francez.Casatoria a fost incheiata la Paris,domiciliul sotului.Dupa 3 ani am hotarat sa ne separam definitiv,eu in Romania,iar el in Franta.Nu avem copii,nici bunuri impreuna,insa eu am proprietate un apartament,partaj dupa primul divort.Daca continuam relatia doar in acte,fara a avea vreo legatura,nici macar telefonica(ceea ce se intampla de aproximativ un an),dupa 5 ani de casatorie,sotul poate si are dreptul sa pretinda vreun procent din proprietatea mea? El nu are nici un fel de proprietate in Franta.
  Va multumesc.

 4. Alexandra's Gravatar Alexandra
  07/10/2017 at 20:53 | Permalink

  Buna séara.
  Mam căsătorit in romania, locuiesc cu actualul soț in Franța, am un bebe de 5 luni care sa născut aici dar iam facut certificat de naștere si in romania . Amintesc ca eu mam căsătorit in romania . Unde trebuie sa depun cererea de divorț si ce șanse am sa păstrez copilul . Va multumesc

 5. Dragan's Gravatar Dragan
  27/02/2018 at 20:54 | Permalink

  Buna seara. Locuiesc in Franta de 9 ani, casatorita de 7 ani si o fetita de 3 ani. Avem impreuna o casa in crédit si as vrea sa divortez. Lucram cu CDI amandoi. Intrebarea mea este ce se intampla cu casa, as putea sa preiau eu créditul sau cum se procedeaza ? Va multumesc pentru retur.

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.

 • Si vous avez reçu récemment une décision préfectorale, refus de titre de séjour, oqtf, etc, et que vous souhaitez e… https://t.co/tbefGrfQ2A