Formular A1, detasare în Franta, transport

43 Comentarii

Prestari servicii intra-UE, salariati detasati, formular A1

Formularul A1 este un document tipizat la nivel UE utilizat in domeniul detasarilor de salariati dintr-un stat membru UE in altul.

Scopul sau este de a dovedi ca salariatul detasat este inregistrat in tara sa de origine in privinta asigurarilor sociale.

Concret orice firma din România care trimite angajati in Franta sau în oricare alt stat membru UE trebuie in prealabil sa solicite formularul A1.

Diferenta intre detasare si delegare a unui salariat

Spre deosebire de legislatia muncii din România, la nivel UE nu se face distinctia intre detasarea si delegarea unui salariat.

Din moment ce o firma dintr-un stat membru UE, de ex.  Romania, trimite un salariat pentru a executa o lucrare in alt stat membru UE, de ex. Franta, se considera detasare.

Notiunea de detasare la nivel UE este deci  diferita de cea prevazuta in legislatia din România.

Cum se obtine formularul A1

Fiecare tara membra UE a desemnat o autoritate care elibereaza formularele A1.

In România autoritatea competenta pentru eliberarea formularului A1 este CNPP – Casa Nationala de Pensii.

Formularul A1 si firmele de transport international

Reglementarile europeene nu au exlus din mecanismul detasarii soferii firmelor de transport.

Concret deci si firmele de transport din România care trimit soferi pe rutele UE trebuie sa solicite formularele A1 pentru soferii lor.

In practica, mecanismul formularului A1 nu este foarte adaptat domeniului transportului international. Din acest motiv marea majoritate a firmelor de transport international, inclusiv cele din România, nu au solicitat formularele A1 pentru soferii lor.

Deasemenea, in caz de control, pe teritoriul Frantei cel putin, soferii nu erau solicitati pentru a prezenta formularul si firmele nu erau sanctionate. Insa de la 1 aprilie 2017 s-a introdus o sanctiune specifica, o amenda, penalitate, aplicabila in cazul neprezentarii formularului A1 sau cel putin a cererii sale. A se vedea mai jos.

Formularul A1 si Legea Macron

Asa cum reiese din cele mentionate mai sus, nu legea Macron a instaurat obligatia  firmelor de transport  de a solicita formularul A1 pentru soferi.

Dovada de depunere a cererii de eliberare a formularului A1

Se poatea intampla ca CNPP sa nu elibereze formularul A1 în timp util, adica inaintea ca salariatul detasat, soferul in cazul firmelor de transport, sa fie efectiv detasat.

Este util atunci cand acest lucru se intampla sa se poata justifica de demersul intreprins pe langa CNPP de a solicita formularul A1 prin prezentarea cererii de formular A1 vizata de CNPP.

Salariatul sau soferul trebuie sa fie in masura sa prezinte acest document in caz de control.

Sanctiuni in caz de ne prezentare a formularului A1 în Franta

In caz de control al unui salariat detasat, de ex. sofer al unei firme de transport din România, care nu poate prezenta formularul A1 sau cel putin cererea vizata de catre CNPP, penalitatea aplicabila poate fi (la data redactarii prezentului articol) de 3269 €.

42 Comentarii la Formular A1, detasare în Franta, transport

Adaugati un comentariu »
 1. carmel's Gravatar carmel
  30/03/2017 at 12:58 | Permalink

  buna ziua
  incepand cu ce data este nevoie de A1???

 2. Gica Catalina's Gravatar Gica Catalina
  03/04/2017 at 10:08 | Permalink

  Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Sotul meu, are un SRL in Romania, ca unic asociat, administrator si unic angajat – sofer. Cu preponderenta de 99% activitatea se desfasoara in baza unui contract incheiat cu o firma din Olanda iar sotul meu efectueaza transport din Olanda in Elvetia, Germania, Austria, Franta, Belgia. Doar cand vine spre Romania face transport cu descarcare / incarcare in Romania. In aceasta situatie cum trebuie sa procedeze tinand cont de noile reglementari? Multumesc.

 3. Paraschivescu Elena Laura's Gravatar Paraschivescu Elena Laura
  19/04/2017 at 10:37 | Permalink

  Bună ziua!In cazul in care decat se tranziteaza pe teritoriul Franței este nevoie de acest A1,si mai mult decat asta mașina este închiriată de către firma noastra,ma puteti lamurii in aceasta problema?Va mulțumesc!O zi Buna!

 4. Elena's Gravatar Elena
  23/04/2017 at 21:47 | Permalink

  Buna seara! Referitor la acest formular A1 In cazul in care nu exista nici o activitate de transport pe teritoriul Frantei doar se tranziteaza deoarece ruta camionului este Spania -Italia si retur, este sanctionabil daca nu prezinti acest formular. Multumesc

 5. Ciprian's Gravatar Ciprian
  30/04/2017 at 05:52 | Permalink

  Buna ziua.
  In cazul transportului tur retur RO-FR este necesar formularul?
  Va mulțumesc.

 6. Enica Gbariel's Gravatar Enica Gbariel
  10/05/2017 at 07:16 | Permalink

  Buna ziua!Daca documentele ptr. formularul A1 au fost depuse se pot efectua activitati pe teritoriul Frantei doar cu dovada de depunere de la CNPP?Iar daca se poate, autoritatile au dreptul sa aplice amenzi sub pretextul ca pot fi contestate dupa obtinerea si prezentarea formularului A1 ?

 7. Alex's Gravatar Alex
  18/05/2017 at 10:08 | Permalink

  Avand in vedere ca firma de transport este noua mai/2017, dupa documentatia si conditiile CNPP pt eliberare formular A1 ne este greu(imposibil) sa il obtinem, ne puteti acorda asistenta, cu precizarea ca vom lucra cu contract pe Spania , astept detalii conditii. Va multumesc

 8. Gabriel D's Gravatar Gabriel D
  24/05/2017 at 14:18 | Permalink

  Buna ziua ,
  Sunt asociat majoritar la o societate de transport si deasemeni si sofer . Am inteles ca in cazul meu Legea Macron nu se aplica . Contractul de munca este facut pe 01/05/2017 asa ca nu pot prezenta formularul A1 pentru ca nu poate fi eliberat decat dupa o luna de plati si contributiile sociale .
  Sunt pasibil de pedeapsa in cazul unui control sau ? Pot efectua operatiuni de descarcare si incarcare fara sa risc amenda ?
  Va multumesc anticipat pt raspunsul dvs.

 9. Alin Marian's Gravatar Alin Marian
  30/05/2017 at 08:48 | Permalink

  Stimate domn avocat , referitor la intrebarea colegului Gabriel.D , si in cazul meu, sunt eu si tatal meu , unici administratori/asociati si soferi in cadrul firmei , in caz de control privind legea Macron , trebuie sa dovedim prin certificatul de inregistrare al firmei si actele aditionale faptul ca suntem administratori ? Va intreb asta , deoarece nu am gasit pe site-ul transportatorilor romani (UNTRR),si aceasta exceptie extrem de importanta pt firmele nou infiintate , avand si un buget mai restrans.

 10. Pascan carmen's Gravatar Pascan carmen
  08/06/2017 at 09:02 | Permalink

  Buna ziua, am o intrebare pentru d-voastra , daca o firma de constructii metalice , inregistrata in Romania , dar care presteaza lucrari doar in Italia si Franta poate obtine A1?

 11. Ianos's Gravatar Ianos
  02/07/2017 at 18:50 | Permalink

  Buna ziua.
  Sunt asociat unic al unei firme de transport , pana in 3,5t si nu sunt angajat. Am nevoie de formularul A1 daca efectuez curse in spatiul UE? Multumesc.

 12. Eleonora's Gravatar Eleonora
  07/07/2017 at 12:19 | Permalink

  Buna ziua domnule Avocat,
  In cazul in care firma noastra are activitate secundara transportul intracomunitar si detinem doar un TIR care efectueaza transporturi ocazionale Germ.-Italia si Romania – Grecia, mai e nevoie sa obtinem Formularul 1?
  Multumesc

 13. Maria's Gravatar Maria
  27/07/2017 at 19:59 | Permalink

  Buna seara! Detin o firma de transport in Romania. Contractul de transport este incheiat cu o firma din Italia care ne asigura curse Franta-Italia, uneori traseul fiind Italia-Austria-Germania. Soferul angajat este sotul meu. Nu efectuam curse din sau spre Romania. In acest caz avem nevoie de formularul A1? Multumim!
  Dar legea Macron, se aplica?

 14. Maria's Gravatar Maria
  28/07/2017 at 13:54 | Permalink

  Multumesc pentru raspuns! Am intrebat in Romania(un consultant in domeniul transporturilor, nu la autoritatea care elibereaza formularele) si mi s-a raspuns ca daca nu efectuam nici o cursa pe teritoriul Romaniei nu putem obtine acest formular. Cum procedam in acest caz? Multumesc!

 15. Nicu's Gravatar Nicu
  06/08/2017 at 14:36 | Permalink

  D-le avocat de ce citesc legea de-aceea mi se pare mai incurcata si se bat lucrurile cap in cap.

  Sunt in situata de asociat unic si sofer la propria firma.

  Conform unui raspuns dat tot de dvs. daca esti angajat la propria firma si ai o legitimatie de sofer atunci intri sub incidenta legii macron/milog deci te supui si ca sofer independent.
  Trebuie sa ai carte de munca pentru ca iti trebuie formularul A1 si pt. ca legea te obliga sa ai legitimatie de sofer sau copie de pe contractul de munca gresesc cu ceva d-le avocat ?

  Mie aceste doua lucruri mi se pare ca se bat cap in cap….

  Daca nu esti angajat nu poti avea A1 nu poti arata legitimatia de sofer daca esti angajat te supui legii macron/milog chiar daca esti sofer independent.

  Astept cu interes raspunsul dvs. iar acest raspuns cred ca lamureste foarte multi soferi independenti care efectueaza transport in UE

 16. gabrielboicu's Gravatar gabrielboicu
  27/08/2017 at 22:10 | Permalink

  Buna seara! Detin o firma de transport in Romania si efectuez curse din Italia catre ROMANIA sau Romania-Italia ,Deci tur-retur,firma care imi factureaza este din ITALIA,as dori sa stiu daca pot obtine formularul A1…VA MUTUMESC ANTICIPAT

 17. Elena's Gravatar Elena
  09/10/2017 at 13:08 | Permalink

  Buna ziua.Daca am depus documentatia pentru unii soferi angajati si inca nu am primit raspuns (din aprilie depus dosarul), iar intre timp unii au plecat, am angajat altii, cum procedam, o luam de la capat si depunem si pentru ceilalti?
  Multumesc!

 18. Diana's Gravatar Diana
  02/11/2017 at 19:19 | Permalink

  Buna ziua, avem o firma in Romania din martie 2016, an in care am avut 3 salariati detasati in franta la munca, doar 4 luni in sezon . In anul 2017 aa avut 4 salariati detasati la fel, nu am cunoscut necesitatea formularului a1, am aflat tarziu , am depus cerere de obtinere a acestui formular . Ulterior am avut control itm in Franta, la data controlului am prezentat confirmarea de depunere a cererii pentru a1, dar apoi dupa 4 luni de la depunerea cererii am primit refuz de la CNPP. Puteti sa mi spuneti va rog care sunt urmarile? Putem fi amendati? Multumesc anticipat.

 19. Sorin's Gravatar Sorin
  21/01/2018 at 14:39 | Permalink

  Va salut.detin 1firma de Constructii și as dori sa detașez in Franța muncitori.intrebarea mea este firma este înființata de 9 luni cu activitate in tara as putea obține formularul A1? Va multumesc

 20. Gelu's Gravatar Gelu
  11/04/2018 at 09:58 | Permalink

  Buna ziua,

  In cazul detasarii soferilor in Franta, va trebui sa platesc obligatiile bugetare aferente salariilor catre statul francez? Soferii de camion ajung sporadic sa descarce sau sa incarce in Franta.
  Va multumesc anticipat pt raspuns!

  Cu stima,
  Gelu

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.

 • Si vous avez reçu récemment une décision préfectorale, refus de titre de séjour, oqtf, etc, et que vous souhaitez e… https://t.co/tbefGrfQ2A