Infiintare firma Franta

219 Comentarii

Cetatenii români, cetateni europeeni, pot exersa o activitate comerciala in Franta in virtutea legislatiei europeene.

Masurile tranzitorii aplicabile cetatenilor români si bulgari au luat sfârsit la 31 decembrie 2013. Cetatenii români si bulgari pot exersa activitati comerciale in Franta (precum si in celelalte state membre UE) fara sa fie necesar sa solicite titlu de sejur.

Cabinetul nostru de avocatura va poate acorda consiliere in acest domeniu si poate efectua toate demersurile necesare pentru inmatricularea firmei dvs in Franta, fie ca este vorba de inregistrarea unei activitati comerciale sau artizanala sub forma unei intreprinderi individuale (entreprise individuelle) echivalentul statutului de persoana fizica autorizata din România, fie ca este vorba de infiintarea unei societati de tip SRL, SA, sau de alta forma juridica.

Aspecte privind diferitele posibilitati de implementare in Franta:

In scopul infiintari unei firme in Franta este important sa se aleaga cu atentie structura juridica care va incadra activitatea firmei.

Firmele românesti, intreprinzatorii români care doresc sa creeze in Franta o structura juridica pot face apel la una din urmatoarele structuri :

Infiintarea unei reprezentante
Infiintarea unei sucursale
Infiinarea unei filiale
Infiintarea unei firme independenta de eventuala firma de drept roman existenta
inregistrarea in calitate d’antreprenor individual
inregistrarea in calitate de autoantreprenor

I. Infiintarea unei reprezentante in Franta

Reprezentanta (sau birou de legatura) este cea mai simpla structura care se poate crea in Franta.

Reprezentanta nu poate avea activitati comerciale. Numai societatea mama poate sa emita facturi si sa semneze contracte comerciale.

Scopul sau este de a reprezenta activitatile societatii « mame » din România, altfel spus de a permite promovarea firmei mama, contactul cu partenerii de afaceri, participarea la saloane, deschiderea unui showroom.

Biroul de reprezentanta nu tine contabilitate in Franta.

El poate avea salariati, fiind atunci tinut la plata cotizatiilor sociale.

II. Infiintarea unei sucursale in Franta

Ca si reprezentanta, sucursala nu are o identitate juridica proprie ci este o emanatie a societatii mame.

Nu are statut propriu si nici capital social.

Insa spre deosebire de biroul de reprezentanta, sucursala poate avea o activitate comerciala fie ca este vorba de productie, conceptie, prestari servicii sau comercializare in Franta sau in strainatate.

Sucursala plateste in Franta impozitele pe beneficii si TVA-ul.

Sucursala tine o contabilitate in Franta.

Spre deosebire de reprezentanta, sucursala este obligatoriu inregistrata la Registrul Comertului si al Societatilor.

III. Infiintarea unei filiale in Franta

Filiala, spre deosebire de sucursala, este o noua structura juridica, detine o identitate proprie in care societatea mama este actionara.

Scopul sau este de a pune in comun mijloace de productie sau de prestari servicii intr-un scop lucrativ.

Filiala are propriul sau statut si capital social.

IV. Infiintarea unei firme in Franta total independenta de eventuala firma de drept roman existenta

Asociatii unei societati de drept român pot deasemenea sa aleaga crearea unei firme noi in Franta fara legatura (aparenta) cu firma « mama » din România.

Legislatia franceza prevede o multitudine de forme societative.

Cea mai uzitata este societatea cu responsabilitate limitata (la société à responsabilité limitée).

V. Infiintarea unei întreprinderi individuale (entreprise individuelle) în Franta

Este forma de intreprindere recomandata atunci cand investitiile si riscurile financiare sunt limitate.

Crearea si administrarea intreprinderii individuale sunt simplificate.

Inconvenientul major este ca intreprinzatorul este responsabil de datoriile firmei cu bunurile sale personale.

Natura activitatilor care pot fi exersate sub aceasta forma: comerciala, artizanala sau liberala.

Intreprinderea individuala nu are statut si capital social.

VI. Statutul de autoantreprenor (autoentrepreneur)

Creat recent (1 ianuarie 2009) acest statut se adreseaza in primul rand celor care vor sa testeze afacerea inainte de a crea o structura mai importanta.

Statutul de autoentrepreneur implique realizarea unei cifre de afaceri anuale maximale de 81.500 € in cazul activitatilor de vanzare cu amanuntul sau 32.600 € in cazul activitatilor de prestari servicii si a profesiilor liberale.

TVA-ul nu se aplica autoantreprenorului : acesta nu factureaza cu TVA si nu poate recupera TVA-ul facturat de furnizorii sai.

Avantajul principal al statutului de autoentrepreneur consta in faptul ca, spre deosebire de toate celelalte structuri juridice indicate mai sus, daca pe o perioada lunara sau trimestriala nu exista cifra de afacere, nu se plateste nimic la Stat in termen de cotizatii sociale si impozite.

Declaratiile privind cifra de afaceri se fac lunar sau trimestrial online.

Taxele sociale si fiscale (impozitele) sunt platibile lunar sau trimestrial in procentaj din cifra de afaceri realizata pe perioada respectiva si in functie de domeniul activitatii:

– pentru activitatile de vanzare de bunuri : total taxe 15,1%
– pentru activitatile de prestari servicii (profesii liberale) : total taxe 23,70%
– pentru activitatile de prestari servicii (artisanale) : total taxe 26,60%
– pentru alte activitati liberale : total taxe 27%

40 Comentarii la Infiintare firma Franta

Adaugati un comentariu »
  1. Daniela.D's Gravatar Daniela.D
    23/05/2011 at 10:48 | Permalink

    Buna ziua, ma intereseaza sa mi deschid un salon cosmetic in Franta,intrebarea este daca e simplu toata procedura ,nu ma gandesc sa mi iau angajati ,de moment vreau sa lucrez doar eu,ma puteti ajuta cu un sfat?Multumesc anticipat.

  2. mihai's Gravatar mihai
    03/06/2011 at 18:58 | Permalink

    buna ziua,as avea si eu o intrebare va rog:am infiintata o firma in romania de vreo doua luni ,nu am facturat niciodata in romania.am angajati 3 oamenisi momentan lucrez in franta cu o firma franceza cu care am contract subtretant dar am nevoie de formularele S1 si nu stiu cum as putea face rost,,?ATI Putea sa ma ajutati va rog
    multumesc

  3. cristi's Gravatar cristi
    04/06/2011 at 08:27 | Permalink

    buna ziua

    In ce consta sactiunile si cat de grave sunt(lund o scara de 1 la 10) daca socetatea de care sunt responsabil(bazata in romania) a declarat mai multi muncitori romani la urssaf si celelalte organisme franceze dar nu am facut demersurile administrative pt obtinerea dreptului de munca?

  4. claudiu's Gravatar claudiu
    14/06/2011 at 16:10 | Permalink

    o firma agent de munca temporara in romania, se poate inregistra in Franta tot ca agent de munca temporara(acelasi sediu din romania,dar alt CUI din Franta)si sa angajeze romani cu contract de misiune si sa le plateasca cotizatiile in Franta?

  5. ciulei lacramioara's Gravatar ciulei lacramioara
    18/06/2011 at 07:22 | Permalink

    Buna ziua din nou! copilul meu are 18 ani impliniti. acum termina cu examenele ptr. bacalaureat in Romania,dar nu mai suntem de acord sa mai urleze vreo facultate in tara deoarece se stie care sunt urmarile pe viitor. Asadar ar exista posibilitatea ca el,dupa ce ajunge in Franta sa infiinteze aici o mica afacere (antrepreneur). Ce conditii ar trebui indeplinite? ce documente sunt necesare? Care ar fi avantajele?
    Multumesc!

  6. tifrea's Gravatar tifrea
    19/06/2011 at 12:15 | Permalink

    buna ziua
    am o firma de constructi in romania si a-s dori sa stiu daca pot sa lucrez in franta si ce trebue facut pentru a putea inregistra firma in franta
    firma e inregistrata in romania din anul 2006.Momentan ma aflu in franta de 8 luni dar nu am carte de sejur si nu am nici o promisiune de munca vrea sa stiu daca pot presta servici cu firma si ce conditii trebue indeplinite

  7. ciulei lacramioara's Gravatar ciulei lacramioara
    20/06/2011 at 11:38 | Permalink

    buna ziua! Avind in vedere ca doresc infiintarea unei firme mici,in urma obtinerii unui RDV la URSSAF implicit a solicitarii detaliilor referitoare la aceasta,ni s-au oferit doua oportunitati:
    1) profession libérale-personne physique
    2)auto-entrepreneur-personne physique
    Datorita faptului ca noi locuim la niste prieteni in Montbelliard deplasarea catre cabinetul dvs e mai dificila si costisitoare,probabil ulterior daca va fi cazul vom avea un RDV la cabinet.
    Asadar intrebarea mea ar fi:
    Care din cele doua variante ar facilita obtinerea card-ului de sejour cu drept de lucru,deoarece stim ca ei ne pot da card de sejur si fara drept de lucru,cu drept de lucru si non salarial.
    Va intreb acestea deoarece personalul din subprefectura este foarte retinut in cazul romanilor care cer aceste drepturi si atunci toate demersurile noastre ar fi in zadar.
    Maine,marti 21 iun avem un RDV si la Camera de comert pentru depunerea documentelor de infiintare firma si nu stim pentru ce varianta sa optam.
    Cu mii de multumiri,d-na Ciulei!

  8. ciulei lacramioara's Gravatar ciulei lacramioara
    21/06/2011 at 14:53 | Permalink

    In urma obtinerii statutului de autoentrepreneur inteleg ca se obtine un nr.de securitate sociala si implicit carte de sejur cu drept de munca nesalariat;Credeti ca acest lucru mi-ar ajuta pentru inscrierea la poole-emploi,implicit pentru a opta ptr.un alt job,etc? Sau situatia ar fi asemanatoare cu cea dinainte? Gindesc ca poate statutul de autoentrepreneur nu este suficient in vederea integrarii mele si a familiei mele. Mii de scuze,dar nu prea mai inteleg nimic.
    Multumesc din suflet!

  9. Catalin's Gravatar Catalin
    29/06/2011 at 09:57 | Permalink

    Urmeaza sa lucrez in belgia si am o intrebare. Mi se cere sa devin PFA platitor de TVA si sa aplic pentru formularul A1. Trebuie sa devin mai intai PFA si abia dupa sa aplic? Trebuie sa o fac personal la Bucuresti?
    Multumesc.

  10. Mihai Crachina's Gravatar Mihai Crachina
    01/07/2011 at 05:54 | Permalink

    Buna ziua!
    Am citit cu atentie toate postarile dvs cu privire la calitatea de autoantreprenor.
    Dorinta mea este sa obtin aceasta calitate in Franta pentru meseria de montator pereti plafoane ghips carton pentru care am si calificare.
    Intrebarile mele ar fi :
    1. in calitatea de autoanteprenor as dori sa lucrez in zona Quinsac ,Arrondissement du Bordeaux, Gironde unde stiu sigur ca imi voi gasi de lucru; calitatea de autoantreprenor imi ofera posibilitate de a obtine carte de sejur pe ce perioada si permisul de munca;sau nu mai este necesar permisul de munca??
    2. daca calitatea de autoantreprenor in Franta imi ofera posibilitatea sa beneficiez la o nevoie de servicii medicale;
    3. la ce valoare se ridica taxele ce tebuie sa le platesc;
    4. calitatea de autoantreprenor este valabil in toata Franta sau numai pentru o regiune ???
    5. daca sunt antreprenor in Franta familia mea sotia si copilul vor beneficia de aceleasi facilitati ca si mine ???
    6. in cat timp ies documentele de autoantreprenor si care fi costurile pentru a obtine aceasta calitate???
    Va multumesc pentru rabdare si pentru timpul acordat!

  11. 06/07/2011 at 09:29 | Permalink

    buna ziua
    sint interesat pentru posibilitatea de a contracta lucrarii de constructii in franta.
    sint abonat la un sitte care i-mi furnizeaza informatii (anunturi cu lucrari) , dar vreau sa aflu mai multe despre legislatie.
    societatea este acreditata si are ISO 9001,14001,18001 .
    doresc chiar o colaborare cu dv. daca este posibil. multumesc

  12. Titi's Gravatar Titi
    21/08/2011 at 19:51 | Permalink

    Buna seara,am o problema si doresc sa-mi dati un sfat daca este posibil.Am infiintat in franta o societate (autoantreprenor plomberie), la prefectura mi sa dat o „Récépissé de demande de carte de séjour” pe care scrie „IL AUTORISE SON TITULAIRE A TRAVAILLER” valabila trei luni. Dupa care am cautat de lucru aproximativ o luna si jumatate,timp in care nu am gasit nimic,pentru care m-am inscris la „Pole-emploi”,aici am primit o oferta pentru CHAUFFEUR POIDS LOURD, m-am prezentat la societatea respectiva, am lucrat o saptamana de proba,dupa care patronul m-ia facut un contract „CDI”care are stipulat inca doua luni de proba.Problema este urmatoarea:Pe data de 8 august 2011 sa expirat valabitatea „Recipistei”patronul nu ma lasa sa merg la Prefectura pana la 1 septembrie 2011(atunci trec cele doua luni de proba din contract), dar pentru continuarea contractului CDI patronul vrea sa mi prelungesc dreptul de munca. Credeti ca este o problama daca merg dupa 1 septembrie 2011 la Prefectura imi va prelungi dreptul de munca, sau ce trbuie sa fac pentru al prelungi. Astept raspunsul dvs. si totodata va multulesc;

  13. Irina's Gravatar Irina
    25/09/2011 at 18:25 | Permalink

    Buna ziua ,

    daca sunt PFA in Romania pot sa-mi desfasor activitatea si in Franta pe o perioada limitata ? Ce demersuri sunt necesare pentru a a fi in legalitate ?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns !

  14. Florin Bobos's Gravatar Florin Bobos
    03/10/2011 at 09:39 | Permalink

    Buna ziua,

    daca o firma din Romania are o lucrare de constructii in Franta (lucrarea dureaza mai putin de 30 de zile) mai este necesar formularul A1 pentru muncitorii ei sau se poate considera ca muncitorii sunt in delegatie si nu in detasare?
    Va multumesc anticipat!!!

  15. Ioana Ioana's Gravatar Ioana Ioana
    04/10/2011 at 13:31 | Permalink

    Buna ziua,
    Doresc sa infiintez un magazin online in Paris. Care ar fi demersurile si ca mai potrivita infiintarii unei firme?
    Multumesc

  16. Ciciovan Andrei's Gravatar Ciciovan Andrei
    07/10/2011 at 10:14 | Permalink

    Buna ziua,
    Am o masina inmatriculata in franta cu acte la zi dar peste o luna imi expira asigurarea.Se poate prelungii asigurare fara sa fiu nevoit sa merg in franta?

  17. Doru's Gravatar Doru
    13/10/2011 at 20:54 | Permalink

    Buna ziua !
    Va rog sa-mi spuneti daca agentul de munca temporara autorizat in Romania, care inchiriaza angajati temporari unor societati din Franta este obligat sa obtine pentru acestia formularul A1 ?

  18. Cerasela Serban's Gravatar Cerasela Serban
    14/10/2011 at 13:20 | Permalink

    Buna ziua!
    Va cer si eu sfatul in legatura cu o problema cu multumirile de rigoare ptr. timpul acordat.
    Mi-a fost acceptata inscrierea la Pole- Emploi (fara sa mi se ceara autorizatie de munca sau titlu de sejur) pe baza Masterului obtinut in Romania, unde am lucrat ca profesor de lb. engleza timp de 7 ani. Dupa care, mi-am depus dosarul ptr. auto-antreprenor, deasemeni si o Demande D’ACCRE ( obiectul activitatii fiind cursuri particulare la domiciliu), insa la depunerea dosarului am fost intrebata daca sigur am verificat intai la Prefectura ca am acest drept. Din cate stiu eu, am acest drept, va rog sa ma contraziceti daca gresesc. As dori sa stiu daca dosarul meu poate primi un raspuns favorabil si daca inscrierea la Pole- Emploi ma ajuta cu ceva?
    Va multumesc!

  19. Ana's Gravatar Ana
    17/10/2011 at 17:05 | Permalink

    Buna ziua!

    Sunt in Franta din mai 2011 si locuiesc cu prietenul meu, cetatean francez. Mi-am depus actele luna trecuta pentru titre de sejour si pentru ca nu lucrez inca, mi s-a cerut ca el sa ma ia in ‘prise en charge financiere’, hartie pe care am depus-o la prefectura impreuna cu actele pentru titre de sejour. Pot sa mai raman in Franta sa imi caut de lucru, chiar daca au trecut mai mult de 3 luni avand in vedere ca am depus actele pentru titre de sejour sau sunt obligata sa ma intorc in tara? Mentionez ca nu am asigurare medicala in Franta.

  20. cristian's Gravatar cristian
    21/10/2011 at 12:05 | Permalink

    buna ziua.
    numai respect pt ceea ce faceti pt noi romanii din franta.
    am si eu o intrebare.sunt in franta de un an de zile si lucrez la un francez.are f mult de lucru dar problenmaeste urmatoarea:este persoana fizica si doreste ca eu sa-mi fac o firma sau auto-entrepreneur si sa pot lucra la el.mentionez ca are de lucru intr-un imobil unde se face de toate.puteti sa-mi spuneti cum sa procedez?
    va multumesc anticipat

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.