Divortul in Franta

48 Comentarii

Sunteti cetateni romani sau moldoveni, cu sau fara resedinta in FRANTA si doriti sa divortati:
Tribunalele franceze sunt competente pentru a pronunta divortul in doua situatii:

– sau ambii soti au resedinta in FRANTA.

– sau unul din soti are resedinta in FRANTA unde locuieste cu copii. Deci chiar daca unul din soti a parasit teritoriul francez, se poate cere pronuntarea divortului in FRANTA daca resedinta copiilor este cu celalalt dintre soti in FRANTA.

Prezentarea in fata judecatorului afacerilor familiale si asistenta de catre un avocat sunt obligatorii.

In FRANTA exista 4 tipuri de divort : o procedura amiabila si 3 proceduri conflictuale.

° Procedura amiabila : divortul prin consimtamant reciproc : procedura este accelerata, sotii prezentandu-se o singura data in fata judecatorului afacerilor familiale, audienta nefiind publica.

Acest tip de divort necesita imperativ un acord global al sotilor asupra principiului si efectelor divortului din punct de vedere personal (nume, pensie), familial (resedinta copiilor, pensia pentru copii, drepturile de vizita) si patrimonial.

O conventie redactata de catre avocat este prezentata pentru omologare judecatorului afacerilor familiale al Tribunalului competent teritorial.

Divortul prin consimtamant reciproc este cel mai rapid si cel mai putin costisitor intre toate tipurile de divort :

– procedura, care comporta o singura faza, dureaza aproximativ 3- 4 luni
– legea prevede posibilitatea ca ambii soti sa faca apel la un singur avocat, ceea ce limiteaza costurile

° 3 proceduri conflictuale :

1) Divortul prin acceptarea principiului rupturii casatoriei este posibil cand sotii sunt de acord asupra principiului divortului dar nu asupra efectelor divortului din punct de vedere personal (nume, pensie), familial (resedinta copiilor, pensia pentru copii, drepturile de vizita) si patrimonial, care vor fi fixate de catre judecatorul afacerilor familiale.

2) Divortul pentru alterarea definitiva a casatoriei : este posibil cand sotii traiesc separat de cel putin doi ani la data intampinarii

3) Divortul din vina corespunde unei situatii de criza foarte profunda intre soti, ceea ce implica un conflict deschis si dificil ce antreneaza o procedura de divort lunga, complicata si costisitoare.

Aceste 3 tipuri de divort au loc in doua faze : o audienta de conciliere si o faza de judecata introdusa prin intampinare

Cabinetul nostru, specializat in toate aceste tipuri de divort, va consiliaza in functie de particularitatea fiecarei situatii pentru a obtine pronuntarea divortului de maniera cea mai adaptata si rapida posibil.

38 Comentarii la Divortul in Franta

Adaugati un comentariu »
  1. 18/01/2011 at 15:51 | Permalink

    Buna ziua,
    As dori sa va solicit ajutorul in obtinerea pensiei alimentare pentru fiica mea in varsta de 6 ani, cetatean francez, rezidenta in Romania.
    As dori ca procesul sa aibe loc in Franta, din motive pe care le pot explica ulterior, in functie de acceptul dvs de a ne ajuta in aceasta chestiune.
    Chestiunea este mai degraba urgenta.
    Multumesc,
    Nicoleta Danga

  2. maria's Gravatar maria
    02/07/2011 at 18:49 | Permalink

    Fostul sot lucreaza legal in franta, dar plateste mult sub valoarea de 25 % din valoarea pensiei alimentare stabilita prin hotararea definitiva si irevocabila.
    Cum pot obtine valoarea stabilita de lege?
    Va multumesc foarte mult!

    • Avocat M-J Cujas's Gravatar Avocat M-J Cujas
      04/07/2011 at 11:08 | Permalink

      Buna ziua,
      Situatia este diferita in functie de locul de resedinta al copilului. Daca locuiti in Franta cu copilul, raspunsul la intrebarea Dvs. necesita o analiza completa a cazului, in masura in care hotararile cu privire la drepturile si obligatiile parintilor fata de copii nu sunt niciodata definitive si irevocabile, iar baremele practicate sunt diferite in functie de fiecare caz. Daca doriti o consultatie juridica detaliata, va pot propune un rendez-vous la Cabinetul nostru. Pentru aceasta contactati-ma direct pe telefon sau pe mail: mj.cujas@gmail.com
      Cu stima

  3. nelu's Gravatar nelu
    09/07/2011 at 20:25 | Permalink

    cum se divorteaza in franta?

  4. Dana's Gravatar Dana
    19/03/2012 at 16:23 | Permalink

    Buna ziua,
    As vrea sa stiu cum pot divorta in Franta in conditiile in care eu sunt cetatean roman,fara carte de sejur si fara munca in Franta doar sotul are carte de sejur si munceste.Neavand nici un venit cum as putea sa divortez,el pe asta se bazeaza si-mi face zilnic viata un calvar.
    Multumesc!

  5. Dana's Gravatar Dana
    19/03/2012 at 16:50 | Permalink

    Am omis sa va spun ca sotul meu este tot cetatean roman,dar cu resedinta si drept de munca in Franta de 19 de ani.Suntem casatoriti de 2 ani,timp in care eu nu am reusit sa-mi iau titlul de sejurca sa ma pot angaja deoarece el refuza sa-mi dea justificativul de domiciliu.
    Cu respect,multumesc!

  6. Mihaela Popescu's Gravatar Mihaela Popescu
    11/05/2012 at 12:35 | Permalink

    Buna ziua as vrea sa stiu cum pot divorta in Franta, eu avand rezidenta cu drept de munca in franta si un baiat de 2 ani cu cetatenie franceza,iar sotul meu e roman cu cetatenie franceza, eu locuiesc de 2 ani 1/2 in franta, nu am lucrat deloc de cand sunt aici pt ca am avut grija de baiat,asta inseamna ca nu beneficiez de niciun venit nici macar un cont nu am, alocatia copilului ajungand tot in conturile sotului meu.Cu respect va multumesc

  7. VASLUIANU OVIDIU's Gravatar VASLUIANU OVIDIU
    14/05/2012 at 14:30 | Permalink

    Buna ziua !ma numesc OVIDIU VASLUIANU ?sunt cetatean francez casatorit din 1996 si divortat din martie 2011 dar divortul inca nu este finalizat si imi cere sa platesc o pensie alimentara de 300 de euro pe luna neavand copii si nici bunuri in comun.As dori sa ma informati cu privire la aceasta pensie avand in vedere ca mi-am refacut viata cu o persoana romana cu doi copii.As dori daca puteti sa-mi explicati ce posibilitate as avea de a nu mai plati aceasta pensie sau ce solutie mai avantajoasa as avea.Cu mult respect va multumesc

  8. adry's Gravatar adry
    31/05/2012 at 11:36 | Permalink

    asi dori sa stiu daca se poate desface o casatorie de doua luni in franta fara acordul celuilalt sot. vorbesc de o anulare rapida atata timp cat timpul scurs de la starea civila e foarte mic

  9. Mihaela's Gravatar Mihaela
    07/10/2012 at 19:15 | Permalink

    Buna ziua,

    Am un studiou de 43 m2 la Paris cumpara pe numele meu in timpul casatoriei (casatorie fara contract ). In momentul de fata am divortat in Romania pe cale amiabila si prin partaj mi-a revenit in totalitate acest apartament.
    Puteti sa-mi spuneti unde trebuie sa anunt aceasta schimbare (circa financiara, carte funciara..)ce taxe se platesc si daca e neccesar avand in vedere ca actele sunt tot pe numele meu.

    Cu multumiri, Mihaela

  10. dana's Gravatar dana
    15/11/2012 at 18:52 | Permalink

    Buna ziua! desi subiectul este despre divort, intrebarea mea pentru dumneavoastra este despre casatorie…in august, inainte de a ajunge in Franta, am cerut in orasul in care m-am nascut un certificat de cutuma pentru casatorie in strainatate si am primit un Certificat de celibat…doamna de la primaria de aici (din Franta) l-a bifat ca avand valoare de certif de cutuma, insa imi cere si un certificat de capacitate matrimoniala…un notar francez a spus ca e acelasi lucru cu cel de cutuma/celibat, insa cum in oraselul nostru nu au mai casatorit straini, ne tot trimit la ambasada..numai ca si pe site-um ambasadei nu gasesc decat cereri tipizate pt certif de cutuma, insa niciunde de capacitate matrimoniala…asa ca, va rog frumos, ati putea sa-mi explicati daca exista o diferenta intre aceste documente? vrem sa facem casatoria aici pt ca am inceput un master, incepe sesiunea, el lucreaza aici de 8 ani.. si nu avem cum sa ajungem prea curand pe-acasa 🙂 va multumesc anticipat!

  11. dana's Gravatar dana
    03/02/2013 at 10:45 | Permalink

    Buna Ziua,
    doresc sa stiu daca pot sa divortez in Franta.Am luat legatura cu o avocata aici ,dar ea imi cere foarte multe acte din Romania (atestatii cu stampila nu mai veche de 3 luni)pe care sincer imi este foarte greu sa le obtin.
    Tin sa precizez ca eu am carte de sejour cu drept de munca in Franta,am un baietel de 3 ani nascut aici si o fetita de 9 ani nascuta in Romania.

  12. ene elena's Gravatar ene elena
    13/02/2013 at 14:27 | Permalink

    Buna ziua!

    Sunt cetatean Roman si peste doua luni ma casatoresc cu un cetatean Francez.
    Viitorul sot detine o afacere si mai multe imobile prin care acesta doreste un contract de casatorie.
    Intrebarea mea catre Dvs. este daca si eu pot adaug cateva clauze in contract dar si care sunt interesele amundorura avand un contract de casatorie.

    Multumesc !

    Cu stima,
    ENE Elena.

  13. Elena's Gravatar Elena
    30/06/2013 at 21:15 | Permalink

    Buna ziua. Am si eu o intrebare, sunt cu prietenul meu in franta, ambii suntem cetateni roamni, putem sa ne casatorim in franta ? ma refeream daca putem obtine certificatul de casatorie francez ? Multumesc anticipat pentru raspuns. Sanatate.

  14. Otilia's Gravatar Otilia
    10/09/2013 at 14:58 | Permalink

    Buna ziua,

    Am cetatenie romana si locuiesc in Franta de 5 ani. Anul acesta m-am casatorit, in Franta, cu un cetatean roman. Sunt insarcinata in luna a 7-a. Sotul meu a decis sa se intoarca in Romania si vrea sa divortam. Am mai multe intrebari:
    Divortul se poate face si in tara sau doar in Franta, avand in vedere ca eu si copilul vom ramane aici?
    Inainte de a inainta divortul, trebuie sa inscriem casatoria in Romania?
    Care sunt costurile aproximative ale unui divort prin consimtamant reciproc in Franta?

    Va multumesc!

  15. maria's Gravatar maria
    23/11/2013 at 18:39 | Permalink

    buna seara fiul meu s-a divortat in Rominia, a avut loc si procesul pentru custodia minorului care locuieste in corsica impreuna cu mama lui, asteptam ca hotarirea sa devina definitiva? va intreb eceasta hotarire poate actiona pe teritoriul din corsica? pecizez ca fiul meu a obtinut prin hotarire dreptul la vizita in prima si a treia saptamina din luna incepind de vineri de la ora 16 pina duminica la ora 18 dar la domiciliul fostei sotii, impedimentul este ca aceasta locuiestein prezent cu concubinul care la ultimele vizite ale fiului meu la copil acesta l-a amenintat spunindu-i ca numai daca vrea el fiul meu vede copilul. intrebarea mea este cum si cui trebuie sa se adreseze ca sa evite un conflict, in alta ordine de idei fosta nora lucreaza sporadic la negru si nu am inteles cum primarul din loc i-a acordat un apartament in cladirea locuintelor sociale aceasta neavind nici contract de munca nici titlu de sejur atit ea cit si concubinul ei . va multumesc

  16. Oana's Gravatar Oana
    28/01/2014 at 14:07 | Permalink

    Buna ziua,
    sunt casatorita cu un cetatean belgian,cu domiciliul in Franta,si avem o fetita de 7 ani,nascuta in Belgia..De 2 ani,eu si cu fetita locuim in Romania.
    Iar acum vreau sa divortez si vreau sa stiu exact unde este mai bine sa divortez,cum trebuie sa procedez……etc
    Multumesc

  17. Tony's Gravatar Tony
    21/07/2014 at 10:47 | Permalink

    Buna ziua ,sunt cetățean francez de origine româna căsătorit cu o românca ,as dori sa stiu cam cât ar costa un divort dar nu la amiabil ,si ce șanse am pentru a obține Reședința băiatului cu mine ,soția amenintanduma ca i-a băiatul si pleacă in romania .va multumesc

  18. 07/01/2015 at 22:23 | Permalink

    Buna ziua.sunt cetatean a republicii moldova si am trait cu cetatean romin de origine ucraina.in 2012 am nascut un copil in franta.el lucreaza in franta si e declarat.spunetimi va rog daca pot sa cer pensie alimentara pentru copil.si ce drepturi are el ca tata reesind din faptul ca nu am fost casatoriti legal.multumesc

  19. Ciugudean Larisa's Gravatar Ciugudean Larisa
    25/02/2015 at 19:59 | Permalink

    Se poate divorta in Franta si pe cale administrativa sau notariala?Sau doar prin intermediul instantei? Multumesc!

  20. boda alina's Gravatar boda alina
    13/05/2015 at 08:09 | Permalink

    Buna ziua,mama este romanca casatorita in franta cu un cetatean francez.Mama are si cetatenie franceza.Vreau sa imi spuneti va rog daca poate divorta in Romania sau divortul poate avea loc numai in franta.Va multumesc.

Adaugati un comentariu

Email-ul vostru nu este facut public.