Follow us
Twitts
Avocats Cujas Facebook

Infiintare firma Franta

Cetatenii români, cetateni europeeni, pot exersa o activitate comerciala in Franta in virtutea legislatiei europeene.

Masurile tranzitorii aplicabile cetatenilor români si bulgari au luat sfârsit la 31 decembrie 2013. Cetatenii români si bulgari pot exersa activitati comerciale in Franta (precum si in celelalte state membre UE) fara sa fie necesar sa solicite titlu de sejur.

Cabinetul nostru de avocatura va poate acorda consiliere in acest domeniu si poate efectua toate demersurile necesare pentru inmatricularea firmei dvs in Franta, fie ca este vorba de inregistrarea unei activitati comerciale sau artizanala sub forma unei intreprinderi individuale (entreprise individuelle) echivalentul statutului de persoana fizica autorizata din România, fie ca este vorba de infiintarea unei societati de tip SRL, SA, sau de alta forma juridica.

Aspecte privind diferitele posibilitati de implementare in Franta:

In scopul infiintari unei firme in Franta este important sa se aleaga cu atentie structura juridica care va incadra activitatea firmei.

Firmele românesti, intreprinzatorii români care doresc sa creeze in Franta o structura juridica pot face apel la una din urmatoarele structuri :

- Infiintarea unei reprezentante
- Infiintarea unei sucursale
- Infiinarea unei filiale
- Infiintarea unei firme independenta de eventuala firma de drept roman existenta
- inregistrarea in calitate d’antreprenor individual
- inregistrarea in calitate de autoantreprenor

I. Infiintarea unei reprezentante in Franta

Reprezentanta (sau birou de legatura) este cea mai simpla structura care se poate crea in Franta.

Reprezentanta nu poate avea activitati comerciale. Numai societatea mama poate sa emita facturi si sa semneze contracte comerciale.

Scopul sau este de a reprezenta activitatile societatii « mame » din România, altfel spus de a permite promovarea firmei mama, contactul cu partenerii de afaceri, participarea la saloane, deschiderea unui showroom.

Biroul de reprezentanta nu tine contabilitate in Franta.

El poate avea salariati, fiind atunci tinut la plata cotizatiilor sociale.

II. Infiintarea unei sucursale in Franta

Ca si reprezentanta, sucursala nu are o identitate juridica proprie ci este o emanatie a societatii mame.

Nu are statut propriu si nici capital social.

Insa spre deosebire de biroul de reprezentanta, sucursala poate avea o activitate comerciala fie ca este vorba de productie, conceptie, prestari servicii sau comercializare in Franta sau in strainatate.

Sucursala plateste in Franta impozitele pe beneficii si TVA-ul.

Sucursala tine o contabilitate in Franta.

Spre deosebire de reprezentanta, sucursala este obligatoriu inregistrata la Registrul Comertului si al Societatilor.

III. Infiintarea unei filiale in Franta

Filiala, spre deosebire de sucursala, este o noua structura juridica, detine o identitate proprie in care societatea mama este actionara.

Scopul sau este de a pune in comun mijloace de productie sau de prestari servicii intr-un scop lucrativ.

Filiala are propriul sau statut si capital social.

IV. Infiintarea unei firme in Franta total independenta de eventuala firma de drept roman existenta

Asociatii unei societati de drept român pot deasemenea sa aleaga crearea unei firme noi in Franta fara legatura (aparenta) cu firma « mama » din România.

Legislatia franceza prevede o multitudine de forme societative.

Cea mai uzitata este societatea cu responsabilitate limitata (la société à responsabilité limitée).

V. Infiintarea unei întreprinderi individuale (entreprise individuelle) în Franta

Este forma de intreprindere recomandata atunci cand investitiile si riscurile financiare sunt limitate.

Crearea si administrarea intreprinderii individuale sunt simplificate.

Inconvenientul major este ca intreprinzatorul este responsabil de datoriile firmei cu bunurile sale personale.

Natura activitatilor care pot fi exersate sub aceasta forma: comerciala, artizanala sau liberala.

Intreprinderea individuala nu are statut si capital social.

VI. Statutul de autoantreprenor (autoentrepreneur)

Creat recent (1 ianuarie 2009) acest statut se adreseaza in primul rand celor care vor sa testeze afacerea inainte de a crea o structura mai importanta.

Statutul de autoentrepreneur implique realizarea unei cifre de afaceri anuale maximale de 81.500 € in cazul activitatilor de vanzare cu amanuntul sau 32.600 € in cazul activitatilor de prestari servicii si a profesiilor liberale.

TVA-ul nu se aplica autoantreprenorului : acesta nu factureaza cu TVA si nu poate recupera TVA-ul facturat de furnizorii sai.

Avantajul principal al statutului de autoentrepreneur consta in faptul ca, spre deosebire de toate celelalte structuri juridice indicate mai sus, daca pe o perioada lunara sau trimestriala nu exista cifra de afacere, nu se plateste nimic la Stat in termen de cotizatii sociale si impozite.

Declaratiile privind cifra de afaceri se fac lunar sau trimestrial online.

Taxele sociale si fiscale (impozitele) sunt platibile lunar sau trimestrial in procentaj din cifra de afaceri realizata pe perioada respectiva si in functie de domeniul activitatii:

- pentru activitatile de vanzare de bunuri : total taxe 15,1%
- pentru activitatile de prestari servicii (profesii liberale) : total taxe 23,70%
- pentru activitatile de prestari servicii (artisanale) : total taxe 26,60%
- pentru alte activitati liberale : total taxe 27%

146 Comentarii to “Infiintare firma Franta”

Adauga comentariu
 1. Anatolie Breaban says:

  Buna seara ,spunet-mi va rog ce sa fac in cazul meu ,eu sunt moldovean si am cetatanie romina si am incercat sa-mi deschid o mica intrepridere si me-au refuzat la prefectura.Me-au refuzat din cauza ca diploma-i din republica Moldova si ca Moldova nu este in zona europeana .Va rog frumos sa ma ajutati ce pot face in cazul acesta?

  • Avocat R. Cujas says:

   Sunt mai multe aspecte de discutat, se poate rezolva. Pentru aceasta este necesar sa veniti la cabinetul nostru. Pentru a fixa un rendez-vous sunati-ne.

 2. Andreas says:

  Buna seara…!
  Beneficiez de un titre de sejour pe 10 ani , am un curs de electrician in Romania (3 luni) . De 1 an sunt angajat ca electrician in franta întrebarea mea este daca pot sa imi infintez SRL sau Autoantrepenor ?

 3. Mirela says:

  Buna ziua,

  Am o rugaminte si sa ma lamuriti intr-o privinta. Daca am un contract de colaborare cu o firma din Franta, in Romania trebuie sa platesc contributii si/sau taxe pentru venit?

  Multumesc si astept raspunsul dvs.

  • Avocat R. Cujas says:

   Nu ati dat suficiente detalii ca sa va pot raspunde. Explicati mai in amanunt in ce consta colaborarea dvs. cu firma din Franta

 4. Alex C says:

  Buna ziua,

  In cazul unei societati romanesti (cu activitate semnificativa exercitata in Romania) care presteaza servicii si in Franta (avand salariati detasati pe teritoriul francez) as dori sa stiu care este perioada maxima de timp in care societatea isi poate desfasura activitatea platind impozitul pe profit + taxele aferente angajatilor exclusiv statului roman?

  Exista de la un anumit moment dat oblogativitatea infiintarii unei baze stabile (filiale) in Franta?

  Va multumesc pentru amabilitate.

  • Avocat R. Cujas says:

   Durata maxima a unei detasari intracomunitare este de 24 de luni. Autoritatile franceze pot considera de ex. ca o firma dintr-un alt stat membru trebuie sa îsi infiinteze o structura in Franta din momentul în care activitatea sa principala se afla pe teritoriul Frantei. Detasarea de salariati in spatiul comunitar este doar în aparenta un sistem simplu. Exista o serie de reguli si precautiuni de aplicat pentru a evita complicatiile cu autoritatile franceze. Cabinetul nostru acorda consultanta in domeniu.

 5. valy says:

  buna seara

  as vrea sa deschid o societate in romania de tip SRL si sa iau lucrari din franta iar ca executant al lucrarii sa fie cumatrul meu care are titre de sejour pe 10 ani si este si auto-entrpreneur cum pot face legal lucrul asta? multumesc

  • Avocat R. Cujas says:

   De retur din concediu. Prestarile de servicii intracomunitare sunt un subiect complex. Este necesar sa veniti la cabinetul nostru pentru a discuta.

 6. Roscolodicu Carmen says:

  As dori si eu o informatie.Sotul meu lucreaza in Germania, patronul german la care lucreaza i-a cerut sa faca in tara la noi o firma pentru doi sau trei muncitori si sa mearga cu contractul la el in Germania. Aceasta firma i-a cerut-o neamtul pentru a putea sa il plateasca el cu banii in mana. Va rog frumos daca puteti sa imi spune-ti, sotul meu poate infiinta o astfel de firma la noi in tara?Va multumesc.

  • Avocat R. Cujas - avocat Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii România - Franta says:

   Sotul dvs poate creea o astfel de firma in Romania si sa lucreze in Franta, in Germania sau in oricare alta tara din UE. Aceasta procedura de prestari de servicii intracomunitare prin intrermediul careia se pot detasa muncitori din Romania in Franta, in Germania sau in toate celelalte tari din UE, este incadrata la nivel comunitar si necesita deci indeplinirea anumitor conditii printre care: firma din România trebuie sa aibe activitate efectiva in Romania, nu poate detasa decat jumatate din salariati, trebuie sa obtina inainte de detasare pentru fiecare salariat detasat formularul A1. In consecinta il sfatuiesc pe sotul dvs sa se intereseze mai bine inainte de a proceda astfel. Cabinetul meu este specializat in astfel de proceduri insa suntem la Paris.

 7. marasescu elena says:

  Buna ziua,am si eu nevoie de o informatie privind alocatiile de handicap acordate in Franta oamenilor cu probleme.Mama mea are un handicap de 80% recunoscut de MDPH Franta in anul 2010. Teoretic,ea trebuia sa primeasca alocatia care i se cuvenea incepand cu data in care i-a fost recunoscut handicapul si dreptul la alocatie (martie 2010),insa Caf-ul care are obloigatia de a plati aceasta alocatie a inceput sa ii aloce banii incepand cu data de cand i-a fost eliberata cartea de sejur (martie 2011).Pt a primi aceasta alocatie,era nevoie de cartea de sejur? putem face ceva pt a primi banii care ni se cuvin si din lunile anterioare? Va multumesc frumos

  • Avocat R. Cujas - avocat Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii România - Franta says:

   Nu, nu puteti solicita plata alocatiei pentru perioada anterioara obtinerii cartii de sejur.

 8. Ioana H says:

  Buna ziua,

  Locuiesc in Franta, am terminat un master la Sorbona.

  Momentan lucrez in CDD dar doresc sa devin PFA. Ca si activitate as dori sa fac import din Olanda in Franta de produse bio.
  Pentru aceasta, am nevoie de numéro de TVA intracommunautaire.
  Credeti ca il pot obtine? Si daca da, care ar fi demersurile?

  Multumesc anticipat,

  • Avocat R. Cujas - avocat român în Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii detasare de salariati România - Franta says:

   Se poate. Sunt mai mult aspecte de discutat. Este necesar sa veniti la cabinetul meu pentru a discuta concret. Daca doriti o consultatie sunati-ma incepand cu data de 6 ianuarie

 9. Gheorghe Constantin Laurentiu says:

  Ma scuzati de deranj am si eu o intrebare vreau sa imi fac o firma in Romania si sa lucrez in Fanta si nu stiu daca se poate lucra direct cu persoana fizica(sa facturez direct pe firma din romania ) sau am nevoie de cineva care are deja o firma in Franta ..

  • Avocat R. Cujas - avocat român în Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii detasare de salariati România - Franta says:

   Se poate. Sunt insa multe aspecte de cunoscut inainte sa incepeti sa lucrati in Franta cu firma din România. Daca doriti o consultatie pe aceasta tema este necesar sa veniti la cabinetul meu.

 10. dorin chereches says:

  buna seara va rog sa i im spunet daca as putea sa i mi deschid autoentreprenur fara carte de sejur daca acuma sa dat dreptul de munca .va multumesc

  • Avocat R. Cujas - avocat român în Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii detasare de salariati România - Franta says:

   Da, se poate.

 11. ilie says:

  buna seara am o intrebare vreau sa crez o firma in Rominia si sa muncesc in Franta

  • Avocat R. Cujas - avocat român în Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii detasare de salariati România - Franta says:

   O firma din Romania poate sa detaseze salariati in Franta insa sunt multe conditii de respectat pentru a functiona astfel. Este necesar sa veniti la cabinetul meu pentru discuta in detaliu. Sunati-ma incepand cu data de 22 aprilie daca doriti un rendez-vous.

 12. Ciobotaru Anca says:

  Buna ziua. Se poate infiinta o firma in Romania, cu domeniul de activitate -Constructii, si activitatea sa se desfasoare in Franta? Va multumesc

  • Avocat R. Cujas - avocat român în Franta, infiintari de firme, litigii, prestari de servicii detasare de salariati România - Franta says:

   Prestarile de servicii intracomunitare care includ in general detasarea de salariati trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Infiintarea unei firme in România doar in scopul de a presta servicii in Franta (sau in alta tara din UE) contravine principiilor fixate la nivel european in cadrul prestarilor de servicii intracomunitare si deasemenea reglementarilor interne franceze. Daca doriti o consultatie juridca in acest domeniu contactati cabinetul meu pentru a fixa un rendez-vous.

Adauga un comentariu